Nasi Lemak : Asian Food Fest (Singapore)
Seronok rasanya dapat mengenali dan memahami resepi-resepi dalam dunia masakan. Walaupun adakalanya nama resepi sama tapi tidak semestinya serupa. Nasi lemak misalnya, bukan sahaja terkenal di negara kita tetapi turut menjadi hidangan istimewa di negara jiran seperti Indonesia dan Singapura. Mungkin cara penyediaannya berbeza sedikit, tetapi tetap berasaskan bahan yang sama. Kalau di negara kita, dari utara sampai ke selatan kita akan temui pelbagai jenis nasi lemak yang diolah dengan pelbagai cara serta lauk pauknya, begitu juga dengan nasi lemak di Singapura. Amie menemui beberapa resepi nasi lemak dari negara Temasik itu, dan akhirnya memilih resepi olahan Eric Teo dalam buku masakannya, Eric Teo's Simply Singaporean.
Sesungguhnya.... he heheeh ada sesuatu yang agak berbeza dalam penyediaan nasi lemak ini berbanding pelbagai jenis nasi lemak lain yang pernah Amie masak sebelum ini. Misalnya, cuka digunakan dalam ramuan nasi lemak. Belacan pula digoreng terlebih dahulu sehingga larut dalam minyak, dan kemudian masukkan pula udang kering yang telah ditumbuk disusuli pula dengan bahan-bahan kisar yang lain. Menarik bukan? Dan sudah tentunya Amie teruja ingin mencicipi hasil sambal istimewa ini yang ditambah dengan buah keras, iaitu bahan yang Amie gunakan buat pertama kali dalam menyediakan resepi sambal. Ayam gorengnya pula diperap terlebih dahulu, dan kemudian dicelup dalam adunan tepung sebelum digoreng. Bagaimana pun Amie tidak gunakan satu bahan yang tersenarai iaitu hua diao chiew. Apa pun Amie akan tuliskan resepi asal tanpa mengubah sebarang bahan dan cara penyediaannya.
Nampak menyelerakan tak? Jom kita tengok resepinya di bawah ini.
Ingredients
Rice:
900g long grain rice
1 stalk lemon grass
17g salt
120g pandan leaf - Amie gunakan 2 helai sahaja
200ml water
1 tbsp oil
1 tbsp old vinager
500ml coconut milk
Method:
1. Fry the lemon grass till lightly brown and fragrant in a sauce pan. Set aside.
Tince the rice twice and add into the rice cooker with the rest of the ingredients and the lemon grass.
3. Steam till cooked.
Untuk sayap ayam goreng pula, adunan tepung yang digunakan menghasilkan salutan sayap goreng yang rangup! Penggunaan minyak bijan pula menerbitkan aroma yang sungguh menyelerakan!
Chicken Wings Seasoning
Ingredients:
1kg wings, mid-joint
5g salt
5g chicken stock powder
5g sesame oil
5g light soya sauce
5g hua diao chiew - Amie tidak gunakan
5g white pepper
Chicken Wings Batter
Ingredients:
150g rice flour
6g corn flour
2g white pepper
3g baking powder
20g plain flour
2 tsp oil
250ml water, add last
Method
Chicken Wings Batter
Place all the ingredients in a large mixing bowl and fold them well until you get a smooth texture with water.
To prepare chicken wings:
Place the chicken wings in a large mixing bowl together with all seasonings. Mix well and keep chilled for 1 hour. To fry chicken wings, dip chicken wings into batter and deep fry at 160'C in hot oil till golden brown.
Kita lihat pula bagaimana proses penyediaan sambal di atas tu. Ingat ye.... tak bubuh garam! rasa masin wujud daripada udang kering dan belacan!
Sambal Chilli
(blend all together axcept dried shrimp and belacan)
Ingredients:
100g dried shrimp (blended)
200ml oil
50g belachan
40g garlic
100g onion
100g shallot
200g chilli paste
100g candlenut
200g sugar
Method:
1. Place oil in a large wok over medium heat.
2. Add belachan nd fry till it dissolves into the oil.
3. Add dried shrimps and fry till fragrant. Add the rest of the blended ingredients and continue to fry for 20 minutes over low heat stirring from time to time.
4. Add sugar to taste.
KARI KEPALA IKAN
BAHAN2
Kepala ikan merah dibersihkan , belah dua atau biarkan seketul
santan kelapa sederhana pekat
asam jawa
serbuk rempah kari ikan istimewa
bawang putih dan merah tumbuk
bawang besar potong bulat2
daun kari
halba campur
biji sawi
serbuk cili istimewa
bendi
mangga muda
tomato buah potong dadu
garam secukup rasa
panaskan minyak dan masuk kan biji sawi, biar kan dia meletup2, masuk kan halba campur dan sedikit daun kari, masukkan dan tumis bahan tumbuk, kacau semuanya sampai wangi, masukkan serbuk lada diikuti dengan serbuk kari, kacau lagi sampai pecah minyak, masukkan air asam jawa dan kemudian santan, kacau sekejap kemudian masukkan kepala ikan dan mangga muda yang dipotong2 leper, dah masak masukkan bendi, tomato daun kari, bawang besar dan garam, kacau sekejap dan angkat.
Kepala ikan merah dibersihkan , belah dua atau biarkan seketul
santan kelapa sederhana pekat
asam jawa
serbuk rempah kari ikan istimewa
bawang putih dan merah tumbuk
bawang besar potong bulat2
daun kari
halba campur
biji sawi
serbuk cili istimewa
bendi
mangga muda
tomato buah potong dadu
garam secukup rasa
panaskan minyak dan masuk kan biji sawi, biar kan dia meletup2, masuk kan halba campur dan sedikit daun kari, masukkan dan tumis bahan tumbuk, kacau semuanya sampai wangi, masukkan serbuk lada diikuti dengan serbuk kari, kacau lagi sampai pecah minyak, masukkan air asam jawa dan kemudian santan, kacau sekejap kemudian masukkan kepala ikan dan mangga muda yang dipotong2 leper, dah masak masukkan bendi, tomato daun kari, bawang besar dan garam, kacau sekejap dan angkat.
MASAK LEMAK CILI API UDANG GALAH

Bahan2
Udang galah segar sebarang saiz
santan pekat
kunyit hidup ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
bawang putih ditumbuk halus
bawang merah ditumbuk halus
serai dititik
daun kunyit dihiris2 halus
asam keping
garam secukup rasa
Masukkan santan dalam kuali dan panaskan, masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit asam keping dan garam. Bila dah mendiudih masukkan udang galah. Dah siap.
AYAM GORENG BEREMPAH

BAHAN2
Ayam kampung, ayam dara, siap dipotong kecil ikut suka.
bawang merah dan putih ditumbuk/giling bersama dengan serai kunyit hidup dan halia muda.
jintan manis dan putih ditumbuk halus.
kayu manis ditumbuk betul2 halus/serbuk kayu manis.
sedikit rempah kari.
sedikit lada putih.
garam secukup rasa
Gaul kan ayam bersama bahan2 atas, perapkan semalaman atau sekurang2nya 3 jam.
Panaskan minyak masak, dan goreng garing.
Nasi Kuning
Bahan-bahan:
5 pot rice cooker beras bashmati
1 batang serai - dititik
3cm halia - hiris halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
500ml pati santan
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Masukkan santan bersama serai, halia, serbuk kunyit dan garam ke dalam kuali. Buka api dapur dan biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan beras dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mengering.
4. Pindahkan beras dari kuali ke dalam periuk pengukus.
5. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.
Kalau nak hasil nasi kuning yang lebih sedap, gunakan beras biasa atau beras wangi dan campurkan segenggam beras pulut. Rasa nasi yang agak melekit dengan pulut itu yang selalu menambahkan selera bila dimakan bersama sambal ikan tambah lagi kalau ada serunding! Cadangnya kelmarin (semasa menyediakan Nasi Kuning ini), Amie nak campurkan beras biasa dengan beras pulut, tapi bila selongkar sana sini tak jumpa pula beras pulutnya! Entah di mana Amie simpan. Akhirnya Amie gunakan beras bashmati saja. Banyak kali juga Amie kongsi entri Nasi Kuning, kalau rajin carilah di bawah label Aneka Hidangan Nasi. Amie kongsikan salah satu entri DI SINI.
Hidangan Nasi Kuning memang cukup sedap kalau ada sambal ikan, tapi bertambahlah sedapnya jika rajin buat serunding dan sediakan sup!
Amie tambahkan lauk ayam goreng yang ringkas, bubuh rempah sedikit bersalut sedikit tepung. Siapa sanggup tolak ayam goreng? Anak-anak yang tak sanggup.... Amie & Encik Suami tolak 'dulu' ayam goreng sebab nasi kuning lebih sedap berlauk sambal ikan! He he hehehe.... Kita tengok resepi sambal ikan tenggiri di bawah ini:
Sambal Ikan
Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri - saiz besar
garam secukupnya
gula secukupnya
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
minyak
Bahan kisar:
15 biji cili kering
5 biji bawang putih
7 biji bawang merah
1.5cm belacan
1 batang serai
Cara:
1. Lumurkan ikan tenggiri dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan pati asam jawa.
4. Masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng. Biar masak sehingga kuah memekat.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya.
6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
beef lasangna
Bahan-bahan:
1 kotak San Remo Instant Lasagna
1 liter air
2 sudu makan minyak zaitun
250 gram keju Mozzarella - keju Cheddar pun boleh
150 gram keju Parmesan
Bahan inti:
400 gram daging cincang
1 tin tomato puri
1 tin cendawan butang
1 labu bawang besar - dicincang
7 ulas bawang putih - di pecahkan dan dicincang
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecul serbuk oregano
2 sudu makan sos cili
4 sudu makan minyak zaitun
garam / perasa pilihan
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan minyak zaitun dan kepingan lasagna. Masak hingga lembut, dan toskan airnya. Gaulkan dengan minyak zaitun dan ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga layu dan wangi.
3. Masukkan daging cincang. Kacau sehingga daging cincang berubah warna.
4. Masukkan tomato puri dan sos cili, dan kacau sebati.
5. Masukkan cendawan butang. Gaul rata.
6. Masukkan garam /perasa pilihan.
7. Taburkan serbuk oregano dan serbuk lada hitam. Ketepikan.
Bahan untuk sos putih:
125 gram mentega
125 gram keju Cheddar
600ml fresh milk
4 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Cara:
1. Gunakan api kecil untuk memanaskan mentega di dalam kuali sehingga cair.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan fresh milk diikuti dengan keju Cheddar.
4. Masukkan garam dan serbuk lada putih. kacau sehingga likat. Ketepikan.
Resepi : Spaghetti Bolognaise
Bahan-bahan:
500 gram spaghetti
1 paket Perencah Sos Spaghetti Bolognaise Maggi
350 gram Sos Spaghetti Selasih & Bawang Putih
4 cawan air
2 cawan daging kisar
20 biji bebola daging
minyak zaitun
3 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu makan Maggi Cukup Rasa
Cara:
1. Rebus spaghetti di dalam periuk bersama 2 sudu makan minyak zaitun hingga masak.
2. Panaskan sedikit minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga harum dan layu.
3. Masukkan daging kisar dan tumis hingga daging layu dan berubah warna.
4. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan Perencah Sos Spaghetti Bolognaise Maggi dan Sos Spaghetti Selasih & Bawang Putih.
6. Apabila kuah mendidih sekali lagi, masukkan bebola daging dan tutup kuali / periuk. Renih sehingga kuah pekat.
7. Tambahkan Maggi Cukup Rasa dan bolehlah hidangkan bersama spaghetti.
Resepi : Sup Ayam Hadnyai
Sumber : Pyonda
Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong ikut suka
5 batang serai - tumbuk pecah
7 cm lengkuas - hiris sederhana nipis dan tumbuk pecah
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 liter air
sedikit minyak
garam / perasa pilihan
hirisan daun sup dan daun bawang serta daun & batang sadri - Amie gunakan daun ketumbar
Amie tambah 2 batang lobak merah & 4 biji kentang
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji cabai
4 cm halia
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Sumber : Pyonda
Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong ikut suka
5 batang serai - tumbuk pecah
7 cm lengkuas - hiris sederhana nipis dan tumbuk pecah
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 liter air
sedikit minyak
garam / perasa pilihan
hirisan daun sup dan daun bawang serta daun & batang sadri - Amie gunakan daun ketumbar
Amie tambah 2 batang lobak merah & 4 biji kentang
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji cabai
4 cm halia
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tutup selama 5 minit.
3. Masukkan batang sadri.
4. Tambahkan air dan masukkan lobak merah serta kentang. Biarkan hingga masak.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Hidangkan bersama hirisan daun bawang, daun sup dan perahkan sedikit limau nipis.
Kailan Ikan Masin
1. Sayur Kailan-Dipotong
2. 1 Keping Ikan Tenggiri Masin Potong Kecik2
3. 1 Sudu Air Dr Botol Ikan Masin Td
4. 1 Biji Bawang Besar-Dimayang Bulat
5. 1 Inci Halia-Diketuk
6. Bawang Putih-Diketuk
7. 1 Sudu Besar Sos Tiram
8. 1 Sudu Besar Sos Ikan
9. Sedikit Air Asam Limau Nipis
10. Minyak Untuk Menggoreng
11. Panaskan Minyak Tumis Ikan Masin Tenggiri Tadi Hingga Naik Bau
12. Kemudian Tumis Bwg Putih,Bwg Besar Dan Halia.Masukan Sos Tiram.
13. Masukkan Sayur Dan Tambah Air Dr Botol Ikan Masin Td,Masukkan Sos Ikan Kacau Rata.
14. Masukkan Sdkt Air Dan Biarkan Seketika.
15. Hidangkan. Tabur Sdkt Lada Sulam Dan Perah Air Asam Limau.
Selamat menjamu selera..
1. Sayur Kailan-Dipotong
2. 1 Keping Ikan Tenggiri Masin Potong Kecik2
3. 1 Sudu Air Dr Botol Ikan Masin Td
4. 1 Biji Bawang Besar-Dimayang Bulat
5. 1 Inci Halia-Diketuk
6. Bawang Putih-Diketuk
7. 1 Sudu Besar Sos Tiram
8. 1 Sudu Besar Sos Ikan
9. Sedikit Air Asam Limau Nipis
10. Minyak Untuk Menggoreng
11. Panaskan Minyak Tumis Ikan Masin Tenggiri Tadi Hingga Naik Bau
12. Kemudian Tumis Bwg Putih,Bwg Besar Dan Halia.Masukan Sos Tiram.
13. Masukkan Sayur Dan Tambah Air Dr Botol Ikan Masin Td,Masukkan Sos Ikan Kacau Rata.
14. Masukkan Sdkt Air Dan Biarkan Seketika.
15. Hidangkan. Tabur Sdkt Lada Sulam Dan Perah Air Asam Limau.
Selamat menjamu selera..
Ikan Siakap Tiga Rasa
Bahan-Bahan:
1. 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
2. garam dan kunyit
3. sedikit tepung jagung- utk melumur ikan, ni Yatie tambah
Bahan untuk sos:
1. 4 ulas bawang merah (dimayang)
2. 1 labu bawang besar (di mayang)
3. 3 ulas bawang putih (dimayang)
4. 1 cm halia (dihiris halus)
5. 1/2 cawan sos tomato
6. 4 sudu besar sos cili
7. 2 biji cili merah (dipotong nipis)
8. 6 tangkai cili padi merah ( di potong2 kecik,Yatie tambah sbb suka pedas sikit)
9. 1/2 cawan air.
10. 1 biji tomato (belah 6)
11. 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
12. Garam dan gula secukup rasa
13. minyak utk mengoreng ikan dan menumis
Cara- Cara
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Yatie lumur sedikit tepung jagung keseluruhan ikan. Gorengkan sehingga masak/ garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. Angkat, toskan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan
Bahan-Bahan:
1. 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
2. garam dan kunyit
3. sedikit tepung jagung- utk melumur ikan, ni Yatie tambah
Bahan untuk sos:
1. 4 ulas bawang merah (dimayang)
2. 1 labu bawang besar (di mayang)
3. 3 ulas bawang putih (dimayang)
4. 1 cm halia (dihiris halus)
5. 1/2 cawan sos tomato
6. 4 sudu besar sos cili
7. 2 biji cili merah (dipotong nipis)
8. 6 tangkai cili padi merah ( di potong2 kecik,Yatie tambah sbb suka pedas sikit)
9. 1/2 cawan air.
10. 1 biji tomato (belah 6)
11. 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
12. Garam dan gula secukup rasa
13. minyak utk mengoreng ikan dan menumis
Cara- Cara
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Yatie lumur sedikit tepung jagung keseluruhan ikan. Gorengkan sehingga masak/ garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. Angkat, toskan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan
No comments:
Post a Comment