Friday, October 3, 2014

Bebola Ikan Tenggiri Dengan Jagung Krim

Bebola Ikan Tenggiri Dengan Jagung Krim



Bahan-bahan:
2 cawan isi ikan tenggiri yang telah dicincang 
1 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan cincang halus
3cm lobak merah - cincang halus
1/2 labu bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
2cm halia muda - cincang halus
1/2 cawan jagung krim
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk 
serbuk roti secukupnya 
garam / perasa pilihan secukup rasa
minyak


Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas sehingga sebati kecuali minyak dan serbuk roti.
2. Bulat-bulatkan bahan tadi mengikut saiz yang dikehendaki.
3. kemudian golek-golekkan di atas serbuk roti.
4. Panaskan minyak yang banyak untuk goreng terendam.
5. Goreng sehingga kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan.
7. Enak dimakan begitu saja!

No comments:

Post a Comment