Friday, October 3, 2014

sambal ikan bilis

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - bilas dan toskan
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 biji tomato merah masak - hiris kasar
2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh pati asam jawa
garam /perasa pilihan
minyak
1 cawan lada kering yang telah dikisar

Bahan kisar:
20 biji cili kering
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2cm halia
1 batang serai - ambil isinya yang putih
sedikit belacan
 


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak. Gunakan api sederhana panas.
2. Masukkan ikan bilis, dan jika terlalu kering tambahkan sedikit air. 
3. Tambahkan pati asam jawa,  garam / perasa pilihan dan gula.
4. Masukkan tomato dan bawang besar.
5. Biarkan seketika sehingga tomato dan bawang besar layu.
6. Padamkan api dapur.

No comments:

Post a Comment