Mee Hokkien
Bahan-bahan:
350 gram mee kuning segar - bilas
55 gram sawi bunga - dicuci dan dipetik
200 gram paha atau dada ayam - dihiris dan diperasakan dengan kicap[ cair serta tepung jagung
200 gram sotong - dibersihkan dan dihiris
200 gram udang - dibersihkan dan dibuang kulit
4 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - dicincang
1cm halia - dicincang
1 sudu besar sos tiram
1.5 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar minyak bijan
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng kacau bawang putih serta halia hingga wangi.
2. Masukkan sotong, udang serta ayam dan goreng kacau selama beberapa minit. Keluarkan sotong apabila sotong telah masak.
3. Masukkan bahan-bahan lain ke dalam kuali dan goreng kacau selama 3-4 minit. Kembalikan sotong ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan gula dan hidangkan segera.
No comments:
Post a Comment