Friday, October 3, 2014

mutton masala

Mutton Varuval


262916_505825466114248_1011198621_n


 

Bahan-bahan ( 3 org )

  • Daging Kambing 500gm- tanpa tulang di ptg kecil
  • Bawang Besar -2 biji di mayang halus
  • Pes halia + b.Putih - 2 sudu mkn
  • Cili Kering 8 Tangkai - di ptg 4 setangkai
  • Daun Kari 3 Tangkai
  • Serbuk cili baba's - 2 sudu mkn
  • kicap pekat - 1 sudu mkn
  • Garam n perasa secukup rasa...kalau piya tak bubuk perasa
  • Bahan tumis - Kayu manis 1 bth kecil+ Bunga Lawang 1/2 bunga + jintan manis 1/2 sudu teh

Cara-cara

  1. 1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis, bawang,cili kering,pes halia n b.putih, daun kari.
  2. 2) Mskkan daging kambing dan gaul sehingga air dlm daging keluar.
  3. 3) Mskkan s.cili + kicap pekat + garam + perasa dan gaul rata. Msk hingga daging cukup lembut n garing. Taburkan daun kari dan tutup api.

No comments:

Post a Comment