RESEPI AYAM BERIANI
BAHAN-BAHANNYA:
seekor ayam
2 senduk rempah beriani
susu cair 1/2 cawan
2 biji bawang besar potong dadu *
3 biji tomato potong dadu *
7 iji cili besar hijau dibuang biji dan kerat 3 *....separuh je blender..
5 ulas bawang putih *
2 inci halia hiris *
1 senduk tomato puri
1 cawan yougart
1/2 caw minyak
1 1/2 caw air
cili kering blender 2 senduk
penumis (kulit kayu manis dan 4 sekawannya)
air asam jawa, garam, gula secukup rasa
Bahan utk goreng ayam: kunyit ketul 3 inci, bawang putih 3 ulas, halia 1 inci dan serai hiris (bhg yg putih), serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis 1 sudu besar, serbuk lada hitam skit serta garam
Cara Memasak:-
1. Basuh ayam dgn asam jawa campur tepung, rendam 20 min dan toskan.
2. Bahan utk goreng ayam kunyit ketul, bwg putih, serai hiris dan halia blender dgn skit air
dan gaulkan dgn ayam beserta serbuk jintan dan ketumbar serta serbuk lada hitam dan
garam. Goreng separuh masak sahaja ya.
3. Bahan-bahan di atas yang bertanda bintang hendaklah diblenderkan bersama dan
gaulkan dengan rempah beriani ( rempah beriani kambing sebenarnya....hehe...) juga
dengan susu cair....gaul rata.
4. Panaskan 1 cawan minyak (guna minyak goreng ayam je.. baru sekali guna...), tumiskan
bahan penumis 4 sekawan, bahan2 yang diblenderkan, cili kering blender, tomato puri
dan garam. kacau rata dan kacau selalu sbb takut hangit....
5. Masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak tadi....kacau rata.
6. Masukkan cili hijau yg dikerat separuh, sebiji bawang besar hiris, sebiji tomato hiris serta
air asam jawa/perahan limau dan gula 1 sudu besar/madu (jika ada)....serta air 1 1/2
cawan.
7. Masak sampai terbit minyak atau kuah pekat, perasakan garam.
p/s: SETELAH MASAK LAUK BAHARULAH TUMISKAN NASI YA....
RESEPI NASI BERIANI
BAHAN-BAHANNYA:-
1 kg beras moghul (Faiza....) basuh bersih dan rendamkan sebelum mula masak lauk.
2 biji bawang besar hiris
1 inci halia hiris
3 ulas bawang putih hiris
penumis 4 sekawan....kulit kayu manis,cengkih, bga lawang dan buah pelaga.
1 senduk rempah beriani (khas utk nasi ada sebenarnya kat Johor hehe....)
2 senduk Buttercup/planta campur skit minyak goreng ayam 1 senduk.... (utk
kesihatan guna butter low fat dan minyak bunga matahari)
segenggam/1 kotak kecil kismis
1/2 caw susu cair
daun pandan
daun ketumbar seikat
bawang goreng
pewarna kuning telur/kaskas (susah nak carik...)
Cara Memasaknya:
1. Beras tadi dah basuh dan rendam ya.....
2. Panaskan butter dlm periuk, campur skit minyak goreng ayam tadi dan tumiskan
penumis 4 sekawan.
3. Masukkan bawang besar, halia dan bawang putih hiris, kacau sampai bangkit bau...
4. Masukkan rempah yg dicampur dengan susu cair, daun pandan, kismis, garam...
5. Kacau selalu, setelah rempah terbit minyak dan wangi masukkan 6 cawan air.
6. Setelah mendidih masukkan beras, jgn masuk pulak air rendaman beras ya...
7. Setelah masukkan beras, tutup periuk sampai nasi masak separuh masak/hampir
masak. angkat periuk.
8. Salin nasi tadi dalam bekas lain.
9. Guna periuk tadi (rice cooker), masukkan sebahagian nasi yg separuh masak, ratakan.
10 TUANG SUSU CAIR skit, titikkan skit pewarna kuning, letakkan pula lauk yg dah masak
tadi dlm 4 ketul dgn skit shj kuah, separuh hirisan tomato, hirisan daun ketumbar dan
bawang goreng.
11 Masukkan nasi yg baki tadi kesemuanya dan ratakan.....
12 Sama cara di atas...TUANG SUSU CAIR SKIT, titikkan skit pewarna kuning, masukkan
lauk dalam 4 ketul dgn skit kuah, hirisan lagi separuh tomato, hirisan daun ketumbar,
dan bawang goreng.
13 Akhir sekali tutup semula periuk dan masak semula...sampai nasi betul2 masak.
P/S: Memang mencabarkan nak masak nii....tapi memang sedap tau....
Ok untuk sayur yg termudah..... Guna nanas separuh, timun sebatang, bawang besar sebiji cili hijau sebiji, garam dan gula skit. Apa lagi...buatlah sayur jelatah jerr....haha
Nanas dan timun hiris nipis dan kecil-kecil. Bawang besar pun hiris halus. Cili hijau buang biji dahulu dan hiris halus masukkan sedikit garam dan gula gaul rata. Buat sayur ni sebelum mula masak lauk dan simpan dlm peti sejuk ya....mudah je....
No comments:
Post a Comment