Friday, October 3, 2014

rasam

Bahan-bahan ( suka ati berapa org nak makan )

  • 8 tangkai cili kering - dipotong2 dlm 1 inci
  • 5 ulas bawang putih - ketuk tanpa buang kulitnya. Kalu nak buang bleh gak. tok guru yg ajar respi ni kata, kalu ikut realnya, tak yah buang kulit.
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 sk jintan putih , 1 sk lada hitam - ditumbuk separuh lumat
  • 1 biji (saiz sederhana) bwg besar - dihiris2
  • 2 sb asam jawa - diperah ambil jusnya. kuanti asam jawa ni ikut selera masing2. tapi mesti rasa masam mesti lebih tau.
  • air secukupnya utk merebus. Lebih kurang dalam 4 gelas.
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • BAGI YANG SUKA PEDAS LAGI - BOLEH LETAK CILI API YANG DIKETUK2
  • 3 tangkai daun ketumbar - potong2
  • 1 biji tomato - dibelah 4

Cara-cara

  1. tumis semua bahan kecuali air, hingga naik bau. dah naik bau, masukkan air, asam jawa dan garam. masak sampai mendidih dan cukup perisa. masukkan daun ketumbar. siap.

No comments:

Post a Comment