rasam
Bahan-bahan ( suka ati berapa org nak makan )
- 8 tangkai cili kering - dipotong2 dlm 1 inci
- 5 ulas bawang putih - ketuk tanpa buang kulitnya. Kalu nak buang bleh gak. tok guru yg ajar respi ni kata, kalu ikut realnya, tak yah buang kulit.
- 3 tangkai daun kari
- 1 sk jintan putih , 1 sk lada hitam - ditumbuk separuh lumat
- 1 biji (saiz sederhana) bwg besar - dihiris2
- 2 sb asam jawa - diperah ambil jusnya. kuanti asam jawa ni ikut selera masing2. tapi mesti rasa masam mesti lebih tau.
- air secukupnya utk merebus. Lebih kurang dalam 4 gelas.
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
- BAGI YANG SUKA PEDAS LAGI - BOLEH LETAK CILI API YANG DIKETUK2
- 3 tangkai daun ketumbar - potong2
- 1 biji tomato - dibelah 4
Cara-cara
- tumis semua bahan kecuali air, hingga naik bau. dah naik bau, masukkan air, asam jawa dan garam. masak sampai mendidih dan cukup perisa. masukkan daun ketumbar. siap.
No comments:
Post a Comment