Egg Tofu Sos Tiram
Bahan-bahan:
4 batang egg tofu
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis ABC
2 ulas bawang putih - cincang
10 biji lada putih - tumbuk
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan 1 cawan air
hiasan : bawang goreng dll
Cara:
1. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam egg tofu. Pastikan minyak benar-benar panas baru masukkan egg tofu.
2. Goreng sehingga egg tofu berwarna perang keemasan. Angkat dan toskan.
3. Untuk menyediakan sosnya pula, panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih sehingga kekuningan.
4. Masukkan sos tiram dan kicap manis serta lada putih.
5. Tambahkan bancuhan air tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat. Padamkan api dapur
6. Susun egg togu goreng di atas bekas, dan tuangkan sos tiram di atasnya.
7. Hidangkan dengan taburan bawang goreng hirisan daun bawang dll.
No comments:
Post a Comment