Nasi Beriani Pakistan hidangan utk hari istimewa
Nasi beriani Pakistan ni kelainan sikit dari nasi beriani yg pernah masak sebelum ni.....dimana rempah beriani dimasak sekaligus dg nasi. tp utk Nasi beriani Pakistan ni, rempah beriani di masak dgn ayam.nasi asalnya warna putih tp bila diletakkan lauk ayam beriani....barulah warnanya berubah. dan nak bg cantik lagi nasi, mama tambah pewarna kuning.Resepi penuh seperti dibawah, nampak pjg resepinya sbb 2 resepi, 1 utk lauk dan 1 utk nasi.
Nasi Beriani Pakistan
Oleh; Dapurmamasya
Bahan utk lauk;
1/2 kg daging - potong kecil/ 12-14 ketul ayam
5 biji bawang merah- kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
rempah menumis; bunga lawang, kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.
2 st serbuk jintan manis
2 st serbuk jintan putih
2 sm serbuk ketumbar
2 sm pes beriani - mama ganti 3 sb rempah beriani + air secukupnya
karot & kcg pea/ 1 cwn mix vegie
1/4 cwn susu segar
3 sm minyak sapi + minyak masak (dlm 2sm)
garam secukupnya.
Bahan utk nasi;
3 cawan beras basmati
3 cawan air
1/4 cwn yogurt
1/2 cwn susu segar
4 biji bawang merah- kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
rempah menumis; bunga lawang, kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.
3 sm minyak sapi + minyak masak (dlm 2sm)
garam secukupnya.
warna kuning telur (campur sikit air ) - mama tambah
Cara masak lauk
1.Panaskan minyak.Tumis bahan kisar dan rempah tumisan, serbuk jintan & ketumbar sampai terbit minyak
2.masukkan daging dg sikit air dan masak hingga empuk. - utk step ni mama ubah, masukkan dulu rempah beriani yg telah dicampurkan air itu , tumis seketika barulah dimasukkan ayam dan air secukupnya
3. masukkan pes beriani dan susu . rasakan garam
4.akhir sekali masukkan karot & kcg pea/mix vegie , masak dg api sederhana beberapa minit hingga kuah pekat.
Cara masak Nasi
1.Panaskan minyak.Tumis bahan kisar dan rempah tumisan sampai wangi.
2.masukkan air dan susu. biarkan mendidih. masukkan beras, yogurt dan garam.
3. bila nasi dah separuh masak, masukkan 1/2 drpd lauk termasuk kuahnya yg telah masak.
4. tutup periuk, perlahankan api.biarkan seketika kemudian letakkan pewarna di beberapa bgh nasi.
5. biarkan nasi masak betul (seeloknya tutup periuk dg aluminium foil yg lebar, barulah tutup dg tudung periuk).Bila Nasi dah masak karehkan/kacau sikit2 dg garpu agar bercampur warna.
6. hidangkan nasi dg lebihan baki lauk tadi.
No comments:
Post a Comment