Friday, October 3, 2014
ikan stim chinese style
Ini merupakan versi saya menyediakan hidangan ikan stim. Saya pasti banyak lagi resepi-resepi menarik yang lain ada di internet. Resepi ini juga sangat berbaloi untuk dicuba. Jom lihat resepinya.
Bahan-bahan untuk perapan
1 ekor ikan siakap saiz sederhana
4 ulas bawang putih dihiris halus
1 inchi halia dihiris halus
2 sudu teh lada sulah
sedikit garam
Bahan-bahan sayur
1 batang saderi
Broccolli
Lobak merah
Capsicum
Bahan-bahan sos
1/2 sudu besar sos plum
1 sudu besar kicap manis
1 kiub ayam
1 cawan air (jika anda mahu lebih kuah, boleh banyakkan air)
*campur semua bahan sos dan kacau sehingga sebati
Cara-cara.
1, Campurkan semua bahan perapan dan perap bersama ikan sebentar.
2. Kemudian masukkan ikan ke dalam pengukus, (Saya menggunakan pemanggang ajaib generasi 3, yang juga boleh digunakan untuk mengukus).
3. Kukus ikan dalam 8 minit.
4. Kemudian masukkan sayur-sayur tadi kedalam pengukus.
5. Curahkan bahan-bahan sos yang telah dicampur tadi ke atas ikan.
6. Sambung kukus ikan dalam 8 minit lagi.
7. Setelah siap, angkat ikan bersama kuahnya. Dan sedia untuk dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment