Friday, October 3, 2014

kuih ketayap

Bahan A : Inti
2 cawan kelapa parut 
1/2 cawan gula melaka ( yang telah dipecahkan kecil-kecil)  & 1/2 cawan gula merah- larutkan bersama 1 cawan air
secubit garam
sehelai daun pandan - disimpul

Bahan A: Kulit Ketayap @ Lenggang
2 cawan tepung gandum
300 ml susu segar
1 biji telur
secubit garam
3 sudu makan minyak canola (minyak jagung atau minyak masak lain pun boleh)
1/2 cawan air pandan - dikisar dan ditapis dari 4 helai daun pandan


Cara:
1. Masukkan  semua Bahan A termasuk kelapa parut, secubit garam dan daun pandan ke dalam larutan air gula melaka.
2. Panaskan di atas api sederhana.
3. Kacau sehingga semua bahan sebati dan menjadi melekit. 
4. Tutup api dan ketepikan.
5. Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Tuangkan susu segar bersama secubit garam dan kacau rata.
6.Masukkan telur dan minyak,dan terus gaul sehingga adunan menjadi sebati. Sekiranya adunan agak kental, masukkan sedikit air.
7. Tambahkan air pandan dan kacau lagi. Jika adunan agak berketul, tapiskan.
8. Panaskan kuali (kuali non-stick adalah pilihan terbaik - jika ada), letak sedikit minyak dan tuang 1 senduk adunan ke dalam kuali dan lenggang-lenggangkan supaya menjadi bulat.
9. Biarkan masak di antara 1-2 minit dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama kerana akan mempengaruhi warna kulit ketayap.
10. Angkat kulit ketayap dan bubuh inti. Lipat kedua-dua belah tepi kulit dan gulung.

No comments:

Post a Comment