Biskut Cornflake |
Ingredients:
1. 250g cornflakes
BAHAN-BAHANNYA:
3 cawan tepung gandum
6 sudu besar serbuk koko
6 cawan oat
1 1/4 cawan gula halus
1 1/2 cawan minyak sapi
1/2 buku mentega
Mula-mula sekali saulkan tepung, gula, oat dan serbuk koko sehingga betul-betul sebati.
Jangan lupa cairkan dulu mentega dengan minyak sapi terlebih dahulu.
Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega.
Setelah dicampurkan kacau sehingga semuanya sebati.
Kemudian anda bentukkannya mengikut bentuk kegemaran anda.
Setelah itu barulah masukkan ke dalam oven suhu 200' C selama 30 ke 40 minit.
Keluarkannya setelah benar-benar masak dan kemudian biarkan sejuk.
Akhir sekali salutkannya dengan susu dan gula halus tadi.
Biskut Oat Coklat anda telah pun siap untuk hidangan.
Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Puteri Salju
Bahan A
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi (kalau tak ada..tukar ke vanilla pun boleh)
1/2 bj kuning telur
Bahan B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate (akak guna susu tepung jer)
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam
Bahan Hiasan/ serbuk roti, coklat masakan
Cara Membuatnya Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih.
Bahan bahannya
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau
Cara Penyediaan
1.Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2.Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4.Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5.Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6.Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit
Bahan-bahan:
300gm t. gandum
150gm t.jagung
50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
180gm minyak sapi
100gm mentega
100gm gula icing
Perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tp, agak leceh utk dibentuk)
Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)
Cara menyediakan:
Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung. Putar hingga sebati. Masukkan t.jagung & tepung gandum, uli dgn tangan hingga sebati..Selalunya tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Kalau sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm. Slps itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat.
Masukkan kedalam luyang & bakar pada suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini msk atau tdk sbb walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tp..klu sdh letak diluar, ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan.
Cara Membuatnya
Ayak ke tiga-tiga tepung.
Pukul butter dengan gula sehingga putih dan creamy.
Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
Biarkan doh seketika supaya doh mesra.
Untuk membuat tart gulung ~ buat la cam biasa ya.. (picit doh keluar dari acu tart itu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
Bakar lebih kurang 15 - 25 minit. Pastikan tidak terbakar ok!!
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
Bahan-bahannya
200 gram mentega
100 gram gula icing
1 biji telur
5 gram esen vanilla
50 gram tepung jagung
100 gram tepung gandum
5 gram garam
10 gram gajus
Cara Membuatnya
Pukul mentega dan gula icing hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanilla.
Kemudian masukkan garam dan campurkan tepung gandum dan tepung jagung.
Uli bahan tersebut hingga sebati dan bentukkan seperti gajus.hiaskan sebiji gajus di hujung adunan tadi.Sapukan telur ke atas biskut tersebut.
Bakar dlm ketuhar pada suhu 180'c selama 15 minit.
Bahan-Bahan:
Cara menyediakan:
2. 125g butter
3. 1/2 cup of brown sugar
4. 5tbs honey or golden syrup
5. sesame seeds
6. cookies cup
How to:
a) Mix the butter with sugar on the stove until dissolve.
b) Then put into bowl, pour the cornflakes and the honey.
c) Stir slowly until well mixed
d) scoop into the small cookies cup and sprinkle some sesame seeds on top of it
e) bake in the oven for about 10-15mins
Biskut Suji Crystal / Crystal Ball Cookies
C&P : Kak Wan
Bahan A(diayak bersama)
-250gm tepung gandum
-1 sudu teh serbuk penaik
-1 sudu teh baking soda
Bahan B
-125gm gula icing
-1/8 sudu teh garam
-100gm badam kisar (dipanggang)
-1/2 sudu teh perisa vanila
-200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
Perwarna : pink, hijau dan kuning
Hiasan: gula kaster
Cara-cara
- Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.
- Bahagikan doh kpd 3 bahagian dan letakkan tiga jenis perwarna secukupnya.
- Susunkan ketiga-tiga doh ini kpd satu doh yg panjang dan bahagikan doh ini kpd 10gm setiap doh.
- Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar. Panaskan ketuhar. Bakar pd suhu 150c selama 15-20 minit.
- Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.
Marble Shortbread Cookies
Marble Shortbread Cookies - Black and White Marble
Bahan A
-250gm mentega
-150gm gula kaster
-2 tsp coffee emulco
Bahan B
-330gm tepung gandum
-40gm susu tepung
-10gm serbuk koko
-50gm nestum di kisar halus
-60gm serbuk badam
Loyang 10' x 10' x 2 dengan cutter
Corak Marble Hitam
-230gm coklat masakan hitam
-20gm coco butter
-50gm coklat masakan putih
Corak Marble Putih
-250gm coklat masakan putih
-50gm coklat masakan hitam
Cara-cara :
- Pukul bahan A hingga kembang. Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh yg lembut.
- Ambil 600gm adunan, ratakan di dalam loyang yang di alas dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1" terkeluar dari loyang dan tekan padat ke dalam loyang kemudian cucuk atasnya dengan garfu. Letak cutter di atasnya dan tekan sampai ke dasar.
- Bakar pada 160C selama 40 min atau hingga masak. Biar sejuk dan keluarkan cutter.
- Cairkan coklat masakan hitam secara double boiler, masukkan coco butter, gaul rata atau (coklat masakan putih). Tuang keatas biskut dan ratakan.
- Cairkan coklat masakan putih atau (hitam) secara double boil atau di dalam microwave, biarkan suam sedikit masukkan ke dalam piping bag dan picit memanjang di atas coklat masakan hitam. Ambil lidi dan lorekkan dengan bentuk marble. Masukkan kembali cutter ke tempat asalnya dan biarkan coklat beku.
- Keluarkan cutter dan simpan di dalam bekas kedap udara
Biskut Rose Tart
Bahan-bahan
-220gm mentega
-80gm gula aising
-1 kuning telur
-100gm tepung jagung
-20gm susu tepung
-230gm tepung gandum
-Strawberry filling secukupnya
-Cawan kertas
Cara-cara :
- Ayak tepung dan ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati.
- Masukkan ke dalam adunan tepung dan uli menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 10 minit.
- Canai dan terap dengan acuan bulat setebal 3mm (Jika tebal leperkan sedikit dengan jari)
- Picit sedikit filing strawberry di tengahnya. Kemudian menggunakan hujung spatula, lipat menjadi bentuk bulan sabit. Buat hingga habis.
- Cantumkan kedua belah menjadi kelopak bunga rose, alihkan ke dalam paper cup.
- Bakar pada suhu 150C selama 25 minit atau hingga masak.
Almond Choco
Bahan-bahan
400 gm choc
500 gm badam hiris - disangai dahulu
1 sudu besar butter - tuk kilatkan choc
sedikit hiasan
cara-cara
- masak choc dengan kaedah double boiler
- bila dan cair masukkan butter.. Kacau sehingga butter cair
- masukkan badam tadi dan gaul sekata.. Masukkan dalam paper cup dah hias
- sejukkan...
400 gm choc
500 gm badam hiris - disangai dahulu
1 sudu besar butter - tuk kilatkan choc
sedikit hiasan
cara-cara
- masak choc dengan kaedah double boiler
- bila dan cair masukkan butter.. Kacau sehingga butter cair
- masukkan badam tadi dan gaul sekata.. Masukkan dalam paper cup dah hias
- sejukkan...
BISKUT BOLA KRISTAL
bahan bahan150 g minyak sapi
100 g mentega tulen
130 g gula ising
300 g tepung gandum halus
125 g tepung jagung
50 g badam dikisar halus
sedikit pewarna merah,jingga,hijau,kuning
Hiasan
50 g gula ising
100 g gula kastor halus
*keduanya di gaul sebati
Cara membuatnya
Putarkan minyak sapi,mentega,gula ising,serta garam hingga putih dan gebu
Masukkan kedua-dua jenis tepung dan badamuli hingga menjadi doh.Sekiranya adunan keras,masukkan sedikit minyak sapi.Jika terlampau lembut,masukkan sedikit tepung.
Biarkan doh selama 10 minit.
Bubuhkan pewarna,gaul sebati.
Jemputkan doh dan bulatkan.
Bakar pada suhu 180'C selama 15 minit atau hingga kekuningan.
Golekkan doh yang masih panas ke dalam gula.
100 g mentega tulen
130 g gula ising
300 g tepung gandum halus
125 g tepung jagung
50 g badam dikisar halus
sedikit pewarna merah,jingga,hijau,kuning
Hiasan
50 g gula ising
100 g gula kastor halus
*keduanya di gaul sebati
Cara membuatnya
Putarkan minyak sapi,mentega,gula ising,serta garam hingga putih dan gebu
Masukkan kedua-dua jenis tepung dan badamuli hingga menjadi doh.Sekiranya adunan keras,masukkan sedikit minyak sapi.Jika terlampau lembut,masukkan sedikit tepung.
Biarkan doh selama 10 minit.
Bubuhkan pewarna,gaul sebati.
Jemputkan doh dan bulatkan.
Bakar pada suhu 180'C selama 15 minit atau hingga kekuningan.
Golekkan doh yang masih panas ke dalam gula.
BAHAN-BAHANNYA:
3 cawan tepung gandum
6 sudu besar serbuk koko
6 cawan oat
1 1/4 cawan gula halus
1 1/2 cawan minyak sapi
1/2 buku mentega
CARA-CARA MEMBUAT BISKUT OAT COKLAT.
Mula-mula sekali saulkan tepung, gula, oat dan serbuk koko sehingga betul-betul sebati.
Jangan lupa cairkan dulu mentega dengan minyak sapi terlebih dahulu.
Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega.
Setelah dicampurkan kacau sehingga semuanya sebati.
Kemudian anda bentukkannya mengikut bentuk kegemaran anda.
Setelah itu barulah masukkan ke dalam oven suhu 200' C selama 30 ke 40 minit.
Keluarkannya setelah benar-benar masak dan kemudian biarkan sejuk.
Akhir sekali salutkannya dengan susu dan gula halus tadi.
Biskut Oat Coklat anda telah pun siap untuk hidangan.
Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Puteri Salju
Bahan A
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi (kalau tak ada..tukar ke vanilla pun boleh)
1/2 bj kuning telur
Bahan B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate (akak guna susu tepung jer)
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam
Bahan Hiasan/ serbuk roti, coklat masakan
Cara Membuatnya Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih.
BISKUT ARAB
Bahan bahannya
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau
Cara Penyediaan
1.Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2.Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4.Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5.Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6.Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit
Resepi Biskut Ulat Bulu
Biskut Ulat Bulu
Bahan-bahan:
300gm t. gandum
150gm t.jagung
50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
180gm minyak sapi
100gm mentega
100gm gula icing
Perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tp, agak leceh utk dibentuk)
Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)
Cara menyediakan:
Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung. Putar hingga sebati. Masukkan t.jagung & tepung gandum, uli dgn tangan hingga sebati..Selalunya tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Kalau sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm. Slps itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat.
Masukkan kedalam luyang & bakar pada suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini msk atau tdk sbb walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tp..klu sdh letak diluar, ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan.
Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
70 gm tepung kastad
160 gm nestum (Boleh kisar nestum ni)
75 gm gula halus
180 gm butter
1 biji telur
1/2 tsp serbuk penaik
Bahan hiasan:
250 gm coklat masakan (Cairkan secara double boiler)
Gula manik atau apa-apa hiasan yang sesuai
70 gm tepung kastad
160 gm nestum (Boleh kisar nestum ni)
75 gm gula halus
180 gm butter
1 biji telur
1/2 tsp serbuk penaik
Bahan hiasan:
250 gm coklat masakan (Cairkan secara double boiler)
Gula manik atau apa-apa hiasan yang sesuai
Cara Membuatnya
- Ayak tepung gandum, tepung kastad dan serbuk penaik. Kemudian satukan dengan nestum.
- Dalam satu mangkuk lain, putar butter dan gula hingga gebu dan warna menjadi pucat.
- Masukkan telur dan pukul rata.
- Masukkan bahan ayak dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan bentuk aiskrim.
- Bakar dalam oven pada suhu 160 C sehingga biskut masak. Sejukkan di atas redai.
- Celupkan hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan dan taburkan gula hiasan di atasnya.
- Setelah coklat mengeras, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
- Ayak tepung gandum, tepung kastad dan serbuk penaik. Kemudian satukan dengan nestum.
- Dalam satu mangkuk lain, putar butter dan gula hingga gebu dan warna menjadi pucat.
- Masukkan telur dan pukul rata.
- Masukkan bahan ayak dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan bentuk aiskrim.
- Bakar dalam oven pada suhu 160 C sehingga biskut masak. Sejukkan di atas redai.
- Celupkan hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan dan taburkan gula hiasan di atasnya.
- Setelah coklat mengeras, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Apa yang penting simpan biskut berkenaan di dalam bekas yang kedap udara ok. Ini untuk memastikan ia tidak lemau dan tahan lama. Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan semua
Bahan-bahan
250 gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
jem nenas secukupnya
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
jem nenas secukupnya
Ayak ke tiga-tiga tepung.
Pukul butter dengan gula sehingga putih dan creamy.
Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
Biarkan doh seketika supaya doh mesra.
Untuk membuat tart gulung ~ buat la cam biasa ya.. (picit doh keluar dari acu tart itu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
Bakar lebih kurang 15 - 25 minit. Pastikan tidak terbakar ok!!
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
BISKUT ALMOND LONDON
- 1 pek buttercup
- 110 g gula aising
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 300 g tepung gandum (diayak)
- 180 g tepung jagung (diayak)
- 40 g serbuk badam
- 200 g badam bakar (bakar dengan api kecil)
- mangkuk kertas
Bahan Hiasan:
- 400 g coklat masakan
- 60 g badam cincang
- 1 sudu lemak sayuran/ buttercup
Cara penyediaannya:
- Pukul buttercup,gula aising,telur dan esen vanila hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum dan tepung jagung serta serbuk badam.Uli perlahan-lahan menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan, isikan ditengah-tengah dengan badam bakar dan bulatkan. Atur dalam tin pembakar.
- Bakar pada suhu 180 C selama 20 minit atau hingga masak.Biar sejuk.
- Untuk hiasan. Cairkan coklat masakan dan lemak sayuran/buttercup dalam periuk. Buat double boil.
- Letak biskut dalam mangkuk kertas.Sudukan sedikait coklat dan tabur badam
Bahan-bahannya
200 gram mentega
100 gram gula icing
1 biji telur
5 gram esen vanilla
50 gram tepung jagung
100 gram tepung gandum
5 gram garam
10 gram gajus
Cara Membuatnya
Pukul mentega dan gula icing hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanilla.
Kemudian masukkan garam dan campurkan tepung gandum dan tepung jagung.
Uli bahan tersebut hingga sebati dan bentukkan seperti gajus.hiaskan sebiji gajus di hujung adunan tadi.Sapukan telur ke atas biskut tersebut.
Bakar dlm ketuhar pada suhu 180'c selama 15 minit.
Resepi Biskut Nestum
Biskut Nestum
Bahan-Bahan:
- 400g mentega
- 250g gula aising
- 400g tepung gandum
- 100g nestum - dikisar
- 100g tepung jagung
- 50g serbuk badam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji telur gred
- Paper cup
- Coklat masakan @ ceri merah - untuk hiasan
Cara menyediakan:
- Pukul mentega, gula aising dan esen vanilla serta telur hingga kembang.
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk badam serta nestum. Gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
- Bentukkan adunan tersebut dan masukkan kedalam paper cup
- Sapukan kuning telur kemudian bolehlah dihias dengan ceri merah@badam@ ikut citarasa sendiri.
- Bakar dalam ketuhar hingga agak kekuningan @ sekitar 15minit.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
Jejari Almond Snow
Bahan A
200 gram butter
100 gram gula kastor
1 sudu besar shortening
1 sudu kecil esen kopi
1 biji kuning telur
Bahan B
220 gram tepung gandum
70 gram tepung ubi
50 gram nestum dikisar
40 gram badam kisar
1 sudu besar susu tepung
Hiasan
coklat masakan dicairkan
white breadcrumb
cara-caranya
- Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
- Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
- Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
- Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
- Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
- Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.
Resepi Biskut Denmark
Bahan-Bahan:
- 160g butter (2/3 cawan) - suhu bilik
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 60g gula icing
- 180g tepung gandum
- secubit baking powder
- 1 sudu besar serbuk koko
- 2 1/2 sudu besar tepung jagung
- 50g kacang tanah - dikisar halus
- kacang hazelnut atau chocolate chips secukupnya
- chocolate cair secukupnya
- kacang tanah cincang secukupnya
Cara Penyediaan:
- Ayak tepung gandum, baking powder, serbuk koko & tepung jagung. Ketepikan.
- Pukul butter, esen vanila & gula icing hingga berkrim.
- Masuk kan adunan tepung & kacang tanah yg dikisar. Kacau sebati hingga bersatu seperti dough.
- Ambil 1 sudu dough & masuk kan hazelnut atau chocolate chips ditengahnya kemudian ditutup & di bulatkan seperti guli.
- Letak kan diatas dulang pembakar & bakar didalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150 darjah celcius selama 20 minit.
- Setelah biskut sejuk selepas keluar dari oven, barulah boleh dicelup kedalam chocolate cair & ditaburkan kacang cincang diatasnya
Biskut Buah Kana
- 1 cawan gula halus1 cawan marjerin1 cawan tepung jagung1 camca teh esen vanila1 camca teh baking powderTepung gandum ikut lembut2 biji telur ayamSedikit jem untuk menyapunyaCara Membuatnya :1. Marjerin dan gula dipukul sampai kembang.2. Masukkan esen vanila serta telur dan pukul lagi.3. Masukkan tepung jagung, tepung gandum dan baking powder. Uli hingga sebati.4. Tekan ke dalam acuan dan keluarkan kuihnya menggunakan lidi.5. Susun di dalam loyang dan bakar hingga masak.6. Setelah sejuk, sapukan jem dan tangkupkan dua biskut menjadi satu.
- CHOCOLATE & MIX FRUITS TRUFFLE250gm coklat masakan60ml whipping cream¼ cawan kacang tanah – di goreng & blender kasar¾ buah-buahan kering (yang telah siap di cincang)¾ cawan kelapa kering – untuk menyalut truffle.Cara membuatnya:-1. Cairkan coklat masakan yang di cincang terlebih dahulu dengan krim di atas api sederhana dan setelah cair, masukkan kacang tanah serta buah-buahan kering dan di kaup balik.2. Sejukkan adunan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang ½ jam.3. Keluarkan adunan dan bentukkan seperti bebola. Golekkan bebola tersebut dengan kelapa kering dan masukkan kedalam cawan kertas mini.
4. Sejukkan sebentar kedalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
- Biskut Strawberry Fingers / Strawberry Fingers CookiesBahan A-250gm mentega-10gm shortening-150gm gula kaster-1 tsp strawberry emulco-1/4 tsp pewarna pink/merah-50gm serbuk badam/serbuk gajusBahan B-300gm tepung red rose-40gm tepung kentang-50gm susu tepung-50gm tepung jagungHiasan-coklat masakan Strawberry pink atau (coklat masakan putih + pewarna pink + strawberry emulco)-breadcrumb putihCara-cara
- Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan di sukai.
- Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
- ejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.
- RESEPI BISKUT MENTEGA KACANG.
Biskut mentega kacang salah satu biskut yang popular di kalangan kita. Biskut ini juga boleh dijadikan salah satu hidangan pada hari raya nanti. Resepi-oh-resepi ingin berkongsi dengan anda resepi biskut mentega kacang ini.
BAHAN-BAHANNYA:
3/4 cawan mentega kacang
1 cawan gula merah
1 biji telur gred A
1/2 sudu kecil vanila
1 cawan tepung gandum
3/4 sudu soda bikarbonat
Coklat dan coklat urai sebagai hiasan
CARA-CARA MEMBUAT BISKUT MENTEGA KACANG:
Krimkan mentega, mentega kacang dan gula. Tambahkan telur dan vanila. Putar dengan kelajuan sederhana.
Ayak tepung bersama baking soda. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.
Buat bentuk yang disukai. Bakar dan sejukkan.
Cairkan coklat, celupkan sebahagian dari biskut dan taburkan coklat urai di atasnya.- SANTE FINGERBahan21/2 cawan gula kastor120gm dark coklat dicincang1 sudu besar susu tepung250gm butter1 tsp esen vanila1 sudu kecil baking powder2 1/2 cawan tepung redrose1/4 cawan almond kisarCaranya:1. butter dan gula pukul hingga kembang.2. masukkan esen vanilla dan susu putar sekejap.3. ayak tepung dan baking powder dan masuk tepung ke dalam mixer. Putar hingga sebati, kemudian masukkan serbuk almond.4. akhir sekali masukkan coklat dan uli hingga sebati.5. masukkan adunan kedalam piping bag dan tekan memanjang ikut size yang sesuai.6. Bakar 180c 15 hingga 20 minit mengikut oven masing masing.7. sejukkan dan celup dark coklat compaun.8. kemudian loretkan coklat putih compaun diatasnya. Biarkan hingga kering dan simpan dalam balang.
Resepi Biskut Makmur
- Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk doh:
- 500g tepung gandum
- 2/3 cawan gula icing
- 1 tin kecil minyak sapi
- Paper cup
- Bahan untuk inti:
- 200g kacang tanah, digoreng tanpa minyak
- 3/4 cawan gula icing
- 1 sudu besar mentega kacang, optional
- Bahan untuk salut:
- Sedikit gula icing
Cara Penyediaan:
- Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing. Gaul adunan bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- Kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula icing dan mentega kacang.
- Sukat doh menggunakan satu sudu besar untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar. Kemudian leperkan dan letakkan inti kacang di tengah. Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.
- Susun di atas loyang dan bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
- Sejukkan biskut, salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.
Tips:Sangai adalah kaedah menggoreng tanpa menggunakan minyak. Untuk sangai tepung gandum, tidak perlukan masa yang lama. Cukup sekadar 4-5 minit sahaja.- cornflake choco
Bahan-bahan ( 45 biji )
- 100gm cornflakes
- 150gm coklat masakan (guna coklat yg takde brand, boleh dapat di kedai pemborong brg kuih)
- 1 sudu minyak jagung (sebagai pengilat coklat)
- sedikit badam hancur untuk hiasan
- paper cup
Cara-cara
- masak coklat guna teknik double boil
- bila dah hampir cair, masukkan minyak jagung
- kacau sebati dan biar coklat benar2 cair
- ramas cornflakes, jangan terlalu hancur
- campurkan ke dalam coklat yg dah dicairkan tadi
- gaul sebati dan isi dalam paper cup (kena cepat coz coklat akan cepat mengeras)
- tabur badam halus
- biar seketika sehingga coklat sudah mengeras.. dan siap..
BISKUT SUJI MUDAH
Bahan-bahan ( boleh lah sebalang )
- 1 tin minyak sapi (200g)
- 1 tin gula kastor kalau nak kurang manis.. kurang kan 1/4 tin, guna tin minyak sapi yg sama
- 1/2 kilo gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 biji kuning telur
- 50g ceri hiris utk hiasan..
- ***************************************
- 1 sudu kecil garam* (kalau nak bagi rasa lemak)
Cara-cara
- minyak sapi, gula dan garam* di gaul rata masuk kan kuning telur gaul biar sebati. (nak guna mixer pun boleh)
- tepung dan baking powder di ayak bersama
- masuk kan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bahan yg digaul tadi.. uli jadi doh yg lembut * "kalau adunan jadi berderai bermakna terlebih tepung.. masuk kan sedikit minyak sapi atau marjerin.. kalau tak ada kedua2 nya. minyak masak pun boleh*
- ambil sedikit dan dibulat kan.. letak ceri hiris utk hiasan bagi penyeri.
- panas kan oven selama 10 minit.. bakar dgn suhu 160c selama 20-25 minit.. atau sehingga nampak mcm nak garing
Biskut Bintang Hati
Sesuai untuk sesiapa yang baru belajar nak buat biskut sebab bahan-bahan yang mudah dan senang untuk didapati.Created on : 07-12-2011
Bahan-bahan ( 25-30 keping biskut )
- 100gm Buttercup (saya gunakan yang dalam tin)
- 60gm gula aising
- 1 biji kuning telur (gred B)
- 130gm tepung gandum
- 40gm kanji kentang (potato starch)
- 15gm susu tepung
- Heart shaped deco sugar (secukupnya)
- Pewarna merah jambu
- Acuan biskut (bentuk bintang atau apa-apa bentuk pon boleh)
Cara-cara
- 1. Sebelum buat biskut, kena panaskan ketuhar pada suhu 120°C selama lebih kurang 30 minit. Dalam pada masa tu bolehlah sediakan bahan dan mulakan proses buat biskut..
- 2. Pukul Buttercup, gula aising dan kuning telur hingga gebu.
- 3. Ayak tepung gandum, kanji kentang dan susu tepung dan masukkan ke dalam campuran buttercup tadi.
- 4. Titikkan beberapa titis pewarna merah jambu dan gaul menggunakan tangan hingga menjadi doh.
- 5. Letakkan doh didalam plastik dan gelek setebal 0.5cm kemudian terap dengan acuan biskut.
- 6. Hiaskan dengan gula-gula hiasan dan bakar biskut dengan kepanasan 120°C selama 15-20 minit. (Bergantung kepada jenis ketuhar yang anda gunakan).
- 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
- Biskut Ferrero Rocher
Cara-cara:
-putar butter & gula sebati.masukkan qroquant.
-masukkan esen vanilla.
-masukkan tpg gandum,almond powder & tpg jagung. uli sebati.
-panaskan oven suhu 150c.
-bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki.letakkan dlm dulang pembakar yg sudah dilengser dgn marjerin.
-bakar suhu 150c selama 20-25 minit.
-golekkan biskut yg telah dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan di atas almond nibs.
-bakar balik biskut lebih kurang 5 minit.
-cairkan coklat masakan & golekkan biskut dlm coklat & masukkan ke dlm paper cup.biarkan sejuk & siap utk dihidang...;)
-putar butter & gula sebati.masukkan qroquant.
-masukkan esen vanilla.
-masukkan tpg gandum,almond powder & tpg jagung. uli sebati.
-panaskan oven suhu 150c.
-bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki.letakkan dlm dulang pembakar yg sudah dilengser dgn marjerin.
-bakar suhu 150c selama 20-25 minit.
-golekkan biskut yg telah dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan di atas almond nibs.
-bakar balik biskut lebih kurang 5 minit.
-cairkan coklat masakan & golekkan biskut dlm coklat & masukkan ke dlm paper cup.biarkan sejuk & siap utk dihidang...;)- Biskut Daisy
Bahan-Bahan:
Bahan topping:
160 gm mentega
160 gm tepung gandum
60 gm gula aising
60 gm tepung gandum
2 sudu kecil pes strawberi 250 gm mentega
60 gm gula aising
220 gm tepung gandum
240 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
Cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan gaul sebati hingga manjadi doh. Canai dan terap.
3. Untuk topping, pukul mentega dan gula hingga sebati.
4. Masukkan pes strawberi dan tepung.
5. Uli hingga menjadi doh lembut.
6. Masukkan ke dalam nozel dan picitkan ke atas doh yang sudah diterap tadi.
Bahan A
100gm mentega
75gm minyak sapi
60gm gula kastor
1/2 sudu kecil pewarna hijau epal
Bahan B
50gm serbuk badam
15gm tepung beras
220gm tepung gandum
bahan hiasan :
coklat masakan putih
*saya tambah ngan gula hiasan
Cara-caranya:
1. Pukul mentega,gula kastor, minyak sapi dan pewarna hijau epal sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung beras dan tepung gandum dan gaul sebati. Masukkan serbuk badam.Rehatkan adunan seketika
3. Selepas itu, bolehlah diuli dan canai doh dan terapkan acuan
4. Biskut dah sejuk barulah dihias dengan coklat masakan putih dan gula hiasan mcm aku buat tu...
p/s : tp coklat putih ni dia melengas skit la..dan biskut ni pun lembut dan gebu mcm makmur tu... so kena berhati-hati ketika mengendalikannya.. :)Biskut Hazelnut
Bahan A
180 gram mentega
90 gram gula halus
1 biji kuning telur
¼ sudu kecil mentega emulco
Bahan B (ayak)
320 gram tepung gandum superfine
30 gram tepung jagung
30 gram tepung sagu
1/8 sudu kecil serbuk penaik
Bahan C
50 gram Nestle almond cluster (kisar)
50 gram biskut cheese cracker (kisar)
1 keping keju cheddar (cincang halus)
Bahan D
Kacang hazel secukupnya (bakar)
Bahan hiasan
Mangkuk kertas
Coklat putih
Sandi sugar
Penyediaan
Bahan A diputar hingga sebati dan masukkan bahan B.
Satukan bahan C dan campurkan dalam adunan tadi.
Uli hingga menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh, masukkan kacang hazel di tengah-tengahnya.
Bakar hingga masak dan sejukkan.
Panaskan coklat putih secara double boiler.
Celup biskut yang telah di masak ke dalam coklat putih dan letakkan ke dalam mangkuk kertas.
Tabur sandi sugar di atasnya.Biskut Kenari
Bahan :
(base)
10 oz tpg gandum
1.5 oz gula kaster
6 oz butter
badam keping & jem anggur
(topping)
60 gm putih telur = 2 biji putih telur
100 gm gula aising
1 sudu teh tpg jagung
Cara :
1. pukul butter dgn gula hingga kembang / putih...
2. masukkan tepung gandum...
3. canai adunan kedalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch...
4. bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan...
5. keluarkan... bila sejuk sikit sapu dgn jem anggur...
6. kemudian tuangkan bahan topping... tabur pula dgn badam cincang...
7. bakar lagi sekali selama 10 minit...
8. tunggu sejuk baru potong biskut... (biskut mudah pecah bila dipotong semasa panas)
Cara buat topping :
campurkan semua bahan didalam bekas yg bersih dan kering...
pukul dgn pemutar guna 'high speed' hingga adunan menjadi putih seperti krim...Biskut Chocolate Pretzel
Bahan-Bahan:
250 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm telur
50 gm susu UHT 10 gm gula castor yang telah digaulkan dengan vanila
450 gm tepung
10 gm serbuk koko
Cara membuatnya:
- Pukul mentega, gula aising dan telur hingga kembang.
- Gaulkan susu UHT, gula castor, tepung dan serbuk koko.
- Dengan menggunakan beg aising, bentukkan seperti dalam gambar. Bakar dalam ketuhar sehingga masak.
- Sejukkan di dalam peti sejuk seketika dan celupkan dalam coklat yang telah dicairkan.Biskut Peanut Butter
Bahan
125 gm mentega
125 gm peanut butter
75 gm gula
5 gm garam
230 gm tepung kek
10gm soda bikarbonat
sedikit perisa vanila
Cara-cara
1. Ayakkan tepung kek bersam soda bikarbonat
2. Campurkan semua tepung mentega, penut butter, perisa vanila, gula dan garam sekali.
3. Bentukkan aduanan ikut pilihan sendiri.
4. Susunkan atas dulang pembakar dan sapukan telur kuning di atasnya, kemudian bakar api sederhana.
No comments:
Post a Comment