Sambal Udang Aroma Pandan
Bahan-bahan:
800 gram udang kertas - bersihkan dan buang kulit
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
5 helai daun pandan - siat dan simpul
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
20 biji cili kering
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang - toskan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng daun pandan hingga terbit bau.
2. Masukkan bahan kisar serta gula dan tumis hingga terbit minyak. Jika terlalu kering, masukkan bancuhan air asam jawa.
3. Masukkan udang dan tumis sehingga udang masak.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Keluarkan daun pandan apabila hendak menghidangkan sambal.
No comments:
Post a Comment