Friday, October 3, 2014

sambal sotong pedas

Bahan-bahan:
1 kg sotong - bersihkan dan potong ikut suka
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 sudu teh pati asam jawa
2 sudu makan gula pasir
minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm belacan
1 cm halia
1 batang serai - ambil isinya yang putih & lembut - hiris

Cara:
1. Masukkan sotong ke dalam kuali dan pasangkan api dapur. Biarkan air sotong keluar selama 3-5 minit. Balik-balikkan sotong sekali-sekali supaya air sotong keluar sekata.
2.  Keluarkan sotong dan toskan hingga kering.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
4. Masukkan pati asam jawa serta gula pasir serta bawang besar dan seterusnya masukkan sotong.
5. Gaul rata semua bahan, dan tambahkan garam / perasa pilihan secukupnya.

No comments:

Post a Comment