tosei
Tosei
shakila78@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 3 cawan kecil (saya guna bekas coleslow kfc) kacang ulunthu-boleh beli di kedai runcit india
- 2 cawan kecil beras
- Air garam
Cara-cara
- Kacang ulunthu dan beras (direndam semalaman)
- Keesokan paginya, kisar halus bahan yang direndam & biarkan (peram) pada suhu bilik
- Petangnya, bila adunan dah berbuih , sedia untuk dimasak (bila nak masak barulah dimasukkan garam/air garam)
- Panaskan kuali leper, sapukan sedikit minyak rata2 pada permukaan kuali dengan menggunakan kain kecil. Pastikan adunan agak cair seperti membuat kuih dadar.
- Bila kuali dah betul2 panas, tuangkan sesenduk adunan sambil diangkat/pusing kuali supaya adunan bulat seperti kuih dadar (orang utara kata kuih ketayap)
- Sedia untuk dimakan bersama kuah sardin, kari atau kuah dhal. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment