Friday, October 3, 2014

CAKE AND CUP CAKES...PLS TRY IT...


Kek Black Forest

Bahan A
250 gm Chocolate sponge Mix
250 gm Telur
62 gm Air

Bahan B
62 gm Minyak Jagung

Pukul A dengan kelajuan tinggi selama 6 minit sampai naik lembut,masukkan bahan B dan gaul sebati. 
Tuang dalam acuan bulat 9". Bakar dengan 180 C selama 40 - 45 minit.


Kek Butter



BAHAN-BAHAN :

250 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
6 sudu fresh milk
210 gm tepung gandum -diayak
1 sudu kecil serbuk penaik-diayak dgn tepung

*Boleh masukkan sedikit pewarna coklat.

Cara Membuatnya:

-Panaskan oven kepada suhu 180C .Pukul butter dan gula hingga sebati.Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati diantaranya.

- Masukkan esen vanila dan dipukul hingga adunan sebati dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit-sedikit berselang seli dengan susu , sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati.

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilenserkan tadi dan dibakar selama 50 - 60 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.

7. Setelah kek masak,sejukkan seketika kemudian keluarkan dari acuan dan biar kek sejuk sepenuhnya.



Kek Carrot



Bahan A

200g putih telur
100g gula kastor

Cara membuat:
putar putih telur dengan gula kastor dgn putaran laju hingga menjadi meringue (lebih kurang 3 minit)

Bahan B

300g mentega
300g gula kastor
300g parutan lobak merah
200g kacang hazel yg dikisar(pakai badam pon boleh)(saya prefer ditumbuk agar x trlalu halus)
350g tepung gandum
200g kuning telur
25 gram serbuk penaik
100ml susu segar


Cara membuat:
1. pukul mentega dan gula kastor hingga menjadi pekat.
2. masukkan kuning telur satu persatu.
3. masukkan parutan lobak merah, susu segar dan kacang hazel yg dikisar.
4. ayak tepung dan serbuk penaik bersama, tuang ke dalam adunan tadi dan gaul.(gunakan senduk)
5. masukkan putih telur dan gula kastor yg telah diputar ke dalam adunan perlahan-lahan.
6. tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 45 minit dgn kepanasan 180C (sehingga masak)

Hiasan
125g krim keju
30g gula kastor
1 biji telur

-pukul semua bahan di atas pada kelajuan sderhana sehingga gula larut dan berkrim. sapukan diatas kek yg telah masak dan disejukkan mengikut kreativiti.(saya pakai fresh krim je, putar sampai berkrim pastu sapu atas kek.senang.bleh beli kat kedai kek je fresh krim tu)



Kek Cawan Coklat Kukus



Bahan-bahan untuk resepi kek cawan coklat kukus :

Bahan A

150 gm minyak masak
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat

Bahan B

50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik

Bahan C

3 biji telur dipukul dengan sehingga kembang

Hiasan Kek

1 bar coklat masakan atau aising kek
Coklat chip atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek cawan coklat

Cara-cara Membuat Kek Cawan Coklat Kukus :


1. Campurkan semua bahan-bahan A ke dalam sebuah periuk. Kacau semua bahan-bahan itu di atas api secara perlahan-lahan hingga gula hancur. Jangan sampai bahan-bahan ini menjadi mendidih. Angkat dari api dan biarkan suam.

2. Masukkan bahan C iaitu telur yang telah dipukul sehingga kembang tadi dan kacau sehingga sebati.

3. Ayakkan bahan-bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.

4. Biarkan adunan selama 20 minit.

5. Tuangkan adunan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus sehingga masak kira-kira dalam 20 minit.
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.

6. Selepas masak dan sebagai hiasan boleh cairkan bar coklat dan sapu di atas kek cawan coklat atau sapukan aising kek diatas kek cawan.

7. Letakkan hiasan seperti cip coklat dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.


Kek Durian


KEK DURIAN 

250 g mentega
225 g gula kastor
1/2 camt vanila
4 biji telur
125 g isi durian, dipuri [maksudnya isi durian tu dihancurkan blend gan susu kalau nak , kita lak malas tak yah puri2 pun , lebur ajee isi durian dlm mixer.
200 g tepung naik sendiri } diayak
50 g tepung gandum }

Cara-caranya

1. Putar 3 bahan pertama hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, putar kembang.
3. Bubuh puri durian, bahan ayak dan kacau sebati.
4. Ratakan dlm tin 20 cm bulat yg dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak.
5. Bakar pada 170 C selama 40-50 min atau hingga masak. 



Kek Karamel Pelangi


Resepi Kek Karamel Pelangi

BAHAN GULA HANGUS:

2Sb gula
Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn.

BAHAN KARAMEL

1/2 tin susu cair
70g gula hls
1/2 st vanilla
3biji kuning telur
-kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2.
-masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.
-tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.


ADUNAN KEK

70g gula halus
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyk msk
140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)
-pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.
-masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.
-masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.

ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)

6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)
70g gula hls
1 st cream or tar tar

-putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.
-mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.
-bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.
-tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)
-bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)
-ltk dlm oven pd rak plg bwh.
-bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk
45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.


 Kek Keju Coklat Baldu



Bahan-bahan

1 cawan Biskut Vanila Hancur
½ cawan Kacang Pekan yang Dicincang
3 sudu besar Gula Kasar
¼ cawan Marjerin yang dicairkan
16 oz Keju krim yang dilembutkan
½ cawan padat Gula Perang
2 biji Telur Besar
6 oz Cip Coklat Separa Manis yang Dicairkan
2 sudu besar susu
¼ sudu teh pati badam
2 cawan Krim Masam
2 sudu besar Gula Kasar

Cara-cara


Adun biskut hancur, kacang pekan, gula kasar dan marjerin; ratakan dan tekan  pada dasar acuan springform 9 inci. Bakar pada 325°F selama 10 minit. Adun  keju krim dan gula perang dengan pengadun elektrik pada kelajuan sederhana  sehingga rata. Tambah telur satu per satu, diadun rata selepas setiap
tambahan. Masukkan coklat dan 2 sudu besar susu dan ¼ sudu teh pati badam;  tuang ke dalam kulit. Bakar pada 325°F selama 35 minit. Tambah suhu ketuhar  kepada 425°F. Adun krim masam dan gula kasar; perlahan-lahan tuangkan  atas kek keju. Bakar pada 425°F selama 10 minit. Longgarkan kek daripada
tepi acuan; biarkan sejuk sebelum menanggalkan kek  daripada acuan.  Dinginkan.  




Kek Span Pandan Yang Sedap


Bahan-bahan ( 1 biji kek )

- tepong super fine - 150 gram
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau

Cara-cara membuatnya..


1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

2.  perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

3. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

4. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...

5. pes pandan yang sweet guna..500ML -RM18.00...sweet kena la beli yang besar...jimat sikit...
kek dimasak mengunakan api bawah dan atas


Kek Waffer Mocha Chipsmore



Resepi Kek Waffer Mocha Chipsmore

resepi asal dari food network show- barefoot contessa

bahan: 2 bungkus biskut chipsmore (original)
2 cawan krim putar
1 cawan keju
2 sdk koko
1 sdk nescaffe
1 sdk esen vanila

Cara-caranya:


Masukkan semua bahan kecuali biskut ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu. Susun biskut ke dalam loose base tin sapukan krim di atasnya. Ulang langkah yang sama dan lapisan yang akhir ialah krim.
* bagi yang suka manis..tambahkan 1/3cawan gula dalam bahan putar.


Kek Lapis Sarawak



Bahan-bahan ( 81/2 x 8/12 inci )

BAHAN A (dalam kek)

5 biji kuning telur
3 biji putih telur
150 gram gula kastor
100 gram tepung hong kong
1 sudu makan ovelet


BAHAN B (dalam kek)

200 gram mentega/butter
3 sudu makan susu pekat

BAHAN UTK BHGN LUAR KEK

300 gram putih telur (8 biji putih telur)
190 gram tepung hong kong
150 gram gula kastor
1 sudu makan ovelet
250 gram butter/mentega (cairkan)
50 ml susu cair
Cara-cara

CARA UTK MEMBUAT DLM KEK

1. Pukul Bahan B hingga sebati.
2. Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati.
3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bhgn pertama masukkan pewarna hijau, bhgn ke 2 masukkan pewarna merah & bhgn ke 3 masukkan pewarna kuning.
4. Bakar bhgn pertama dulu, bila hampir masak, lapiskan bhgn ke 2 dan seterusnya bhgn ke 3. Buat 3 lapisan.
5. Bila masak, sejukkan dulu. Apabila sudah betul2 sejuk potonglah kek tersebut berbentuk memanjang. 6. Kemudian potong segitia kecil2 atau segiempat sama. Biarkan dulu.

CARA UTK MEMBUAT LAPISAN LUAR KEK

1. Pukul putih telur hingga kembang. Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair. Akhir sekali barulah masukkan mentega cair. Gaul rata & sebati.
2. Bakar lapisan pertama sebanyak 5 sudu makan. Bila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya. Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi semua kek yang telah dipotong. Bakar lagi.
3. Bila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan habis.
GUNA ACUAN 81/2 x 81/2 inci


 Kek Yogurt Strawberi



Bahan-bahan:

100 gm gula perang
150 gm tepung gandum
60 gm serbuk badam
90 gm - 110 gm mentega cair

Cara menyediakan:

1. Satukan gula, tepung dan serbuk badam di dalam bekas pengadun. Gaul rata.

2. Campurkan mentega cair dan gaul lagi hingga sebati.

3. Tuangkan di dalam dulang pembakar bersaiz 16 x 16 sm (8 x 8 inci).

4. Bakar di dalam ketuhar hingga berwarna perang muda.

5. Setelah masak, biarkan ia sejuk.


Bahan-bahan untuk bahagian atas:

100 gm mentega
60 gm (1/4 cawan) madu
200 gm badam - dipanggang


Cara menyediakan:

1. Kacau mentega dan madu sehingga cair.

2. Renehkan selama tiga minit lagi.

3. Masukkan badam dan kacau.

4. Tuangkan ke atas bahagian yang dibakar tadi.

5. Bakar lagi selama 20 hingga 25 minit sehingga kekuningan.

6. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



Kek Minyak


KEK MINYAK

5 biji telur
1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder.
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
1 sudu teh esen vanila
pewarna

Cara-cara
1.Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
2.Masukkan susu pekat,garam dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
3.Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
4.Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata.
5.Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
6.Bakar pada suhu 170 darjah selama 40-45 minit atau sehingga masak.



Kek Jantung Pisang



Bahan-bahan

telur 10 biji
tepung 200g
gula 300g
susu tepung 60g
butter 340g

Cara2 membuatnya:

1. campurkan bahan2 tersebut...adun sehingga sebati...
2.panaskan kuali
3.letakkan adunan dalam kadar satu sudu besar
4.setelah adunan pertama masak, angkat dan letakkan lagi satu sudu adunan baru
5.kemudian adunan yang telah dimasak tadi diletakkan di atas adunan yg baru dalam kuali begitulah seterusnya sehingga adunan habis di masak......


Kek Gula Hangus


Kek Gula Hangus

Bahan- bahan

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telor
2 camca besar mentega

Cara Membuat:

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. (hati-hati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
2. Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
3. Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor tadi. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata. Tuang adunan dalam loyang 7″x7″ dan perap adunan selama 3 – 4 jam.
4. Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 – 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam. (*saya bakar pada suhu 160 C selama 50 minit shj).


BUTTERMILK COKLAT CAKE




Bahan-bahan : 
  •     2 cawan tepung gandum
  •     2 cawan gula
  •     3/4 cawan serbuk koko Hershey's
  •     2 sudu teh soda bikarbonat
  •     1 sudu teh serbuk penaik
  •     2 biji telur saiz A
  •     1 sudu teh garam
  •     1 cawan buttermilk
  •     1 cawan Mazola vege oil
  •     1 1/2 sudu teh asen vanilla
  •     1 cawan air mendidih  atau campurkan dengan 2 sudu teh nescafe.
 
Cara cara :
  1. Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
  2. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit. Masukkan air mendidih dan teruskan memutar hingga sebati. 
  3. Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak. Tuangkan ke dalam loyang.
  4. Panaskan oven pada suhu 150 C untuk membakar secara perlahan.
  5. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak.
  6. Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek 
  7. telah masak.
  8. Selamat mencuba.


Kek Choc Indulgance





Kek Choc Indulgance

KEK SPAN COKLAT
Resepi Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah Saji
C&P : Kak Ita

-4 biji telur gred A
-180 gm gula halus
-150 gm tepung kek
-20 gm serbuk koko
-70 gm air
-5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
-15 gm ovellete
-50 gm minyak jagung
-1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base


  1. Mula-mula satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
  2. Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.. Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
  3. Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.. Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun. Bila dah gebu, tutup mixer.
  4. Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata. Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
  5. Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C. Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah. Bakar selama 30 ~ 35 minit


KEK PUDING KARAMEL

Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar-hasue tak letak


Gini posing biasa aku tengok kalo orang buat kek karamel nih..baru nampak yer dak.. ok tak pilihan warna ni? Agak2 napa warna biru tu harus ada..haihh.. ;)


Cara-cara :
  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
  8. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)



CHOCOLATE GANACHE


Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos ~ ita lupa nak letak dalam gambar
*sirap glukos ada di jual di kedai jual bahan kek

Bahan B
400 gm coklat masakan gelap
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka





Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk
Coklat masakan gelap di cincang halus
Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata
Masukkan mentega dan gaul sempurna
Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut, jika tiada boleh letakkan Nutella sebagai ganti.
Sejukkan
Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais 
  

Lepas dah salut ganache, ita hiaskan pula dengan buttercream yang ita bentukkan bunga rose.
Krim ini bukanlah krim yang ita buat untuk bunga ya, sebaliknya krin ini adalah krim yang ita salut pada kek. Rasanya sangat sedap dan anda boleh cuba!

Buttercream

230 gm Krim Well ~ Supper Light Krim
100 gm Shortening
100 gm gula icing ~ di ayak 3 X
35 gm butter ~ tanpa garam
60 gm susu pekat manis
10 gm golden syrup
Perasa ~ pineapple  atau orange atau rasberry atau vanilla (pastikan semua perasa tidak berwarna)

Pukul krim well, shortening dan butter hingga lembut
Tambahkan gula icing yang telah di ayak ~ bila masuk gula ni mixer kena perlahankan speed
Tambahkan juga susu pekat , golden syrup dan perasa dan terus putar dengan speed perlahan sampai dia bergaul sempurna.
Jangan putar lama sangat nanti krim lembik.
Masukkkan dalam piping bag dengan nozel 2D dah boleh bentuk bunga atas kek atau nak lempa pada sekeliling kek.


Hiaslah kek cawan dengan butterfly.
Untuk membuat butterfly dari coklat ni, boleh rujuk n3 ita sebelum ini di SINI


Dah pun siap
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment