Sayur Kailan Goreng Sos Tiram
Bahan-bahan:
5 batang pokok kailan - potong ikut citarasa - asingkan bahagian daun dengan batang
1/2 batang lobak merah - potong bulat
1 cawan udang kertas siap dibersihkan
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - dipecahkan
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis ABC
1/2 cawan bancuhan air tepung jagung
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah, batang kailan dan udang.
3. Setelah batang kailan dan lobak merah empuk, dan udang berubah warna, masukkan bahagian daun kailan.
4. Besarkan api dan tutup selama 1 minit supaya daun kailan masak dengan warna hijau yang cantik.
5. Buka penutup kuali dan tuangkan bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuah dan perasakan dengan sos tiram serta kicap manis ABC.
6. Gaul seketika dan padamkan api dapur.
No comments:
Post a Comment