Mula-mula kita kena rebus ayam terlebih dahulu, kerana air rebusan ayam akan kita gunakan untuk menanak nasi nanti.
Bahan Rebusan Ayam
2 ekor ayam kampung sederhana saiz ~ kalau tak ada ayam kampung ayam biasa pun boleh.
2 ulas bawang putih ~ di hiris halus
2 inc halia ~ di hiris
2 kiub ayam
Bahan Perapan Ayam
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar madu
1 sudu besar kicap cair
2 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc halia ~ dikisar
Satukan ayam , bawang putih yang di hiris, halia hiris dan kiub ayam ke dalam periuk. Tambahkan air secukupnya dan rebus hingga ayam empuk.
Bila ayam dah empuk, angkat ayam dan toskan.
Baki air rebusan jangan di buang, kerana kita akan gunakan untuk menanak nasi dan membuat sup.
Satukan bahan perapan. Lumurkan bahan perapan pada ayam dan perap sebentar.
Sementara kita perap ayam, kita sediakan pula nasinya.
Bahan Untuk Nasi Ayam
3 cawan beras Basmathi ~ kalau nak guna beras biasa pun boleh
Jika guna beras basmathi, rendam beras dahulu paling kurang 20 minit, kemudian cuci bersih dan toskan.
Jika guna beras biasa sukatan air rebusan ayam sama macam kita masak nasi biasa
4 cawan air rebusan ayam ~ baki air rebusan ini kita guna untuk sup pula
2 sudu besar mentega
1 cm halia ~ di hiris
1 batang serai ~ di titik
2 helai daun pandan di simpul
3 ulas bawang putih ~ di kisar
3 ulas bawang merah ~ dikisar
1 inc kunyit ~ dikisar
Rempah Tumis
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
3 biji pelaga
Bila bahan dah tersedia, bolehlah kita mulakan proses menanak nasi.
Seperti biasa bila ita masak nasi ita akan gunakan periuk nasi untuk memasak. Selain mudah dan ringkas, ita juga tak perlu risau untuk menjaga api. Cukup masa ia masak dengan begitu sempurna sekali.
Ok sekarang kita nak buat apa dulu...
Nasi dah pun siap sekarang kita siapkan sup pula
Bahan Untuk Sup
Baki air rebusan ayam tadi ~ larikan 1/2 cawan untuk sos cili
1 uncang sup bunjut
1 biji kentang di dadu
1 batang lobak merah potong panjang
3 pokok daun bawang ~ potong panjang, bahagian labu bawahnya yang unggu tu belah 2 dan masukkan sekali.
Garam secukup rasa
Baki air rebusan ayam tadi, kita panaskan semula atas dapur. Bila dah didih masukkan sup bunjut, kentang, lobak merah, daun sup dan perasakan dengan garam.
Masak hingga kentang dan lobak empuk
Dah pun siap sup kita, sekarang bolehlah kita sediakan sos cilinya pula
Bahan Sos
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
1 sudu besar cuka
1 sudu terh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Satukan semua bahan dalam blender dan kisar.
Masak sebentar , kalau tak nak masak pun boleh.
Sedia di hidangkan
Sos dah pun siap, sekarang bolehlah kita goreng ayam yag kita perap tadi.
Ayam ni kita boleh goreng atau bakar, terpulang pada citarasa masing masing.
Kalau nak goreng gunakan minyak yang banyak dan goreng secara terendam.
Kalau nak bakar , letak atas dulang pembakar, lapik aluminium foil. Nak bungkus boleh tak bungkus pun boleh. Kalau bungkus dagingnya moist sikit dan tak kering.
Bakar hingga keemasan.
Baki perapan ayam tadi jangan di buang, kita boleh buat sos kicap
Sos Kicap
Baki air campuran kicap perapan ayam
Tambahkan sedikit kicap manis
Perasakan dengan garam
Kalau kuah pekat boleh tambahkan sedikit air rebusan ayam sedikit
No comments:
Post a Comment