THENGAI CHUTNEY (CHUTNEY KELAPA) 1
CHUTNEY KELAPA
150gm kelapa parut putih
2 tangkai cilli hijau,boleh tambah dengan cilli padi jika suka pedas.
1 cm halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
2 s/t air asam java.
Garam secukup rasa
Kisar atau giling sampai lumat ketepikan
Bahan2 tumis
1 s/t biji sawi
1 s/t ulutham parupu
1 tangkai daun kari
2 tangkai cilli kering
2 s/b minyak
Panakan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau nya. Tuangkan dalam kelapa yang telah dikisar. Kacau rata. Hidangkan dengan thosai.
CHUTNEY KELAPA -2
200gm kelapa parut
2-3 tangkai cilli hijau,tambah cilli padi kalau suka pedas.
2 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
1 biji tomato,cencang
2 sudu besar pothu kadalai (sejenis dhall ada jaul di kedai india)
atau pun 6 biji buah gajus
Garam secukup rasa
3-4 sudu besar minyak
Panaskan minyak dan masukkan semua bahan di-atas dan kacau hingga naik wangi nya.
Sejukkan. Giling atau kisar dengan sedikit air panas sampai lumat.(jangan cair). ketepikan.
Bahan Tumis
2-3 sudu besar minyak
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham paruppu
1 tangkai daun kari
2 tangkai cilli kering
Panaskan minyak dan tumis bahan2 di-atas hingga wangi. Tuangkan dalam kelapa kisar tadi dan kacau rata . Hidangkan dengan thosai.
CHUTNEY KELAPA MERAH Resipi di-bawah
CHUTNEY KELAPA MERAH -3
100gm kelapa parut
(A)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2-3 tangkai cilli merah,tambah lagi kalau suka pedas.
1 sudu besar pothu kadalai
2cm halia
1 biji tomato
1-2 tangkai daun kari
2-3 sudu minyak
Garam secukup rasa
1/2 cawan air suam.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A sampai bawang layu dan wangi bau nya
2. Masukkan kelapa dan gaul rata. goreng sebentar,sejukkan.
3. Kisar dengan air dan garam sampai lumat. Ketepikan.
Bahan2 tumis
2-3 sudu besar minyak
1 sudu teh biji sawi
1 sudu ulutham parupu
1 tangkai daun kari
2 tangkai cilli kering
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik wang, tuangkan kedalam kelapa kisar tadi dan kacau rata. Hidangkan dengan thosai atau idli.
150gm kelapa parut putih
2 tangkai cilli hijau,boleh tambah dengan cilli padi jika suka pedas.
1 cm halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
2 s/t air asam java.
Garam secukup rasa
Kisar atau giling sampai lumat ketepikan
Bahan2 tumis
1 s/t biji sawi
1 s/t ulutham parupu
1 tangkai daun kari
2 tangkai cilli kering
2 s/b minyak
Panakan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau nya. Tuangkan dalam kelapa yang telah dikisar. Kacau rata. Hidangkan dengan thosai.
CHUTNEY KELAPA -2
200gm kelapa parut
2-3 tangkai cilli hijau,tambah cilli padi kalau suka pedas.
2 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
1 biji tomato,cencang
2 sudu besar pothu kadalai (sejenis dhall ada jaul di kedai india)
atau pun 6 biji buah gajus
Garam secukup rasa
3-4 sudu besar minyak
Panaskan minyak dan masukkan semua bahan di-atas dan kacau hingga naik wangi nya.
Sejukkan. Giling atau kisar dengan sedikit air panas sampai lumat.(jangan cair). ketepikan.
Bahan Tumis
2-3 sudu besar minyak
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham paruppu
1 tangkai daun kari
2 tangkai cilli kering
Panaskan minyak dan tumis bahan2 di-atas hingga wangi. Tuangkan dalam kelapa kisar tadi dan kacau rata . Hidangkan dengan thosai.
CHUTNEY KELAPA MERAH Resipi di-bawah
CHUTNEY KELAPA MERAH -3
100gm kelapa parut
(A)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2-3 tangkai cilli merah,tambah lagi kalau suka pedas.
1 sudu besar pothu kadalai
2cm halia
1 biji tomato
1-2 tangkai daun kari
2-3 sudu minyak
Garam secukup rasa
1/2 cawan air suam.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A sampai bawang layu dan wangi bau nya
2. Masukkan kelapa dan gaul rata. goreng sebentar,sejukkan.
3. Kisar dengan air dan garam sampai lumat. Ketepikan.
Bahan2 tumis
2-3 sudu besar minyak
1 sudu teh biji sawi
1 sudu ulutham parupu
1 tangkai daun kari
2 tangkai cilli kering
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik wang, tuangkan kedalam kelapa kisar tadi dan kacau rata. Hidangkan dengan thosai atau idli.
No comments:
Post a Comment