Resepi : Kari Ayam
Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 bahagian
5 sudu makan serbuk kari daging
200ml santan cair
400ml santan pekat
4 biji kentang - belah 4
4 pelepah daun kari - lurutkan
1 biji limau nipis - ambil jusnya
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
15 biji cili kering
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 cm halia
Rempah penumis:
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan daun kari bersama rempah penumis. Goreng hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Tambahkan serbuk kari, dan jika terlalu kering masukkan sedikit air.
4. Masukkan daging ayam dan gaul rata. Masak sehingga daging ayam menjadi layu.
5. Tuangkan santan cair dan biarkan sehingga kuah mendidih.
6. Masukkan kentang diikuti dengan santan pekat.
7. Masak sehingga daging ayam dan kentang empuk dan kuah menjadi pekat.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
9. Masukkan jus limau nipis, dan kacau sekali lagi.
10. Padamkan api dapur.
No comments:
Post a Comment